• Pagrindinis
  • Naujienos
  • Nuo mokytojų skaitmeninių įgūdžių įveiklinimo iki miškų apsaugojimo panaudojant palydovų informaciją: išrinkti Lietuvos atstovai pasauliniuose skaitmeninių inovacijų apdovanojimuose

Nuo mokytojų skaitmeninių įgūdžių įveiklinimo iki miškų apsaugojimo panaudojant palydovų informaciją: išrinkti Lietuvos atstovai pasauliniuose skaitmeninių inovacijų apdovanojimuose

Lietuva pasirinko, kokie skaitmeniniai sprendimai reprezentuos mūsų šalį šiemet prestižiniuose „Pasaulio viršūnių apdovanojimuose“ (angl. „World Summit Awards“, WSA).
Vakar, birželio 15 d. vykusio finalo metu 24 atrinkti sprendimai susikovė dėl 8 kelialapių į “World Summit Awards 2022”, taip pat – dėl Geriausio sprendimo Lietuvai vardo ir Metų startuoliui skirto piniginio prizo.
Šių metų Lietuvos „skaitmeniniais ambasadoriais“ pasauliniuose WSA apdovanojimuose išrinkti:
I. Kategorija “Sveikata ir gerovė” – Turimeda, sprendimas, skirtas automatiniam aortos skersmens ir tūrio matavimui, operatyviai pateikiantis įvairius aortos matmenis, reikalingus aortos aneumizmui stebėti, gydyti ir sekti po gydymo.
II. Kategorija „Valdžia ir piliečių įsitraukimas“– Polltix, internetinė platforma, kurioje viešasis sektorius sužino reprezentatyvias piliečių nuomones, o piliečiai gali lengvai pasidalinti savo nuomone su skirtingais viešojo sektoriaus atstovais vienoje vietoje.
III. Kategorija “Mokymasis ir švietimas” – Vedliai, nuolatinio mokymosi platforma pradinių klasių mokytojams, atvedanti technologinės kūrybos įgūdžius į pradinukų klasę, įgalinant jų mokytojus.
IV. Kategorija “Aplinka ir žalioji energija” – Miškų kirtimų monitoringas ir taksacija, panaudojant dirbtinius Žemės palydovus ir dirbtinį intelektą (UAB „Coetus” ir UAB „Geomatrix”) – sprendimas, leidžiantis realiu laiku stebėti Lietuvos miškų situaciją bei pokyčius ir apsaugoti gamtą nuo neteisėtų miškų kirtimų.
V. Kategorija “Kultūra ir turizmas” – Ratepunk, itin patogus keliautojams įrankis, randantis mažiausią viešbučio kainą skirtingose rezervacijų sistemose.
VI. Kategorija “Išmaniosios gyvenvietės ir urbanizacija” – Citify, internetinė platforma, skirta sekti planuojamus ir esamus nekilnojamojo turto projektus: nuo daugiabučių ir verslo centrų iki gatvių, dviračių takų, parkų ir mokyklų.
VII. Kategorija “Verslas ir komercija” – Tipit (UAB „Jt finance”), sprendimas, išmaniai sprendžiantis mažėjančių arbatpinigių dėl augančių atsiskaitymų negrynaisiais pinigais problemą.
VIII. Kategorija “Įtraukimas ir įgalinimas” – Herojams.lt, platforma, kurioje ukrainiečių šeimas globojančių organizacijų savanoriai surenka ir užregistruoja šių šeimų poreikius, o geros valios žmonės juos įgyendina.
Taip pat išrinktas ir Geriausias sprendimas Lietuvai – juo tapo Atviri Lietuvos finansai, pristatytas Finansų ministerijos, viešai, skaidriai ir vaizdžiai pateikiantis didžiulį kiekį iš įvairių institucijų surinktų vertingų duomenų apie valstybės ir visų savivaldybių finansus, išteklių panaudojimą ir institucijų veiklos efektyvumą.
Metų startuolio titulas ir 3000 eurų piniginis prizas, įsteigtas Informacinės visuomenės plėtros komiteto, atiteko startuoliui Memby, teikiančiam realiu laiku vykstančias grupines pamokas internetu Lietuvos vaikams ir sudarančiam puikias galimybes užpildyti žinių spragas ir efektyviai mokytis visiems Lietuvos moksleiviams.
Jaunaisiais inovatoriais – komanda, kurios dauguma narių – iki 30 m. amžiaus ir kuri atstovaus Lietuvai Europos Jaunųjų inovatorių konkurse, paskelbtas Dbox – autonomiškas dronas, padedantis miestams rinkti veiklos organizavimui aktualią informaciją ir operatyviai reaguoti į įvykius bei laiku priimti sprendimus.
„Vakar diena vainikavo kelis mėnesius trukusias Lietuvoje naujai sukurtų, prasmingų ir vertingų skaitmeninių sprendimų paieškas. Mūsų iniciatyva unikali tuo, kad ne tik suburiame pilietiškus ir socialiai atsakingus skaitmeninių inovacijų kūrėjus, suteikiame jiems galimybę pasidalinti savo pasiekimais, patirtimis ir įžvalgomis, bet taip pat ir tramplyną jiems pristatyti savo idėjas plačiai pasaulio bendruomenei“, – sako nacionalinio konkurso „Skaitmeninis knygnešys“ komisijos pirmininkė, WSA Lietuvos nacionalinė ekspertė ir didžiojo žiuri narė Ieva Žilionienė. – „Mus visus, kurie kasmet susitinka konkurso „Skaitmeninis knygnešys“ finale, vienija supratimas, kad skaitmeniniai įrankiai gali padėti daryti pasaulį atviresniu, įtraukesniu, sveikesniu, draugiškesniu ir patogesniu kiekvienam. Per pastarąjį dešimtmetį tapome ne tik atrankos konkursu, bet ir vieta, kur susitinka to paties tikslo siekiantys ir tų pačių vertybių vienijami žmonės, kuriems galimybė pabūti kartu, pasidalinti savo pasiekimais ir planais, užmegzti naujus vertingus ryšius yra ne mažiau svarbu, nei prizai ar apdovanojimai“.
Aštuoni Lietuvos nacionalinės atrankos nugalėtojai įgijo teisę varžytis su nominantais iš viso pasaulio, pristatyti savo idėjas WSA žiuri nariams, o sėkmės atveju – jie bus kviečiami į iškilmingą apdovanojimų ceremoniją WSA Pasauliniame kongrese, kuris ateinančių metų kovą vyks Meksikoje. Čia laimėtojai gyvai pristatys savo sprendimus Pasaulinei žiuri, dalyvaus mokymuose, dalijimosi patirtimi dirbtuvėse, užmegs naujus ryšius su kūrėjais ir ekspertais iš viso pasaulio.
Jungtinių Tautų globojamų „World Summit Awards“ apdovanojimų tikslas – atrasti skirtinguose pasaulio kampeliuose sukurtas prasmingas skaitmenines inovacijas, kūrybiškai ir inovatyviai sprendžiančias konkrečias visuomenės ar bendruomenės problemas, ir šias sėkmės istorijas ir patirtis viešinti pasaulinei auditorijai, įgalinant patirties ir žinių perdavimą tarp pasaulio šalių, regionų ir žmonių. Lietuvos nacionalinę atranką į WSA – konkursą „Skaitmeninis knygnešys“ – organizuoja Informacinės visuomenės plėtros komitetas, konkurso draugai: „Infobalt“, „GovTech Lab“, „Bitė Lietuva“, „Tele2“, „Telia Lietuva“, „Firstpick“, „Brainhack“, „Winning“.

***

WSA atrankos procesas – sprendimai turi įveikti kelis etapus.
• Nacionalinės atrankos etapas. Jo metu kiekviena valstybė išrenka savo geriausius – po vieną laimėtoją kiekvienoje iš 8 konkurso kategorijų. Lietuvos nacionalinė atranka yra konkursas „Skaitmeninis knygnešys“. Jame vadovaujamasi tomis pačiomis taisyklėmis ir atrankos kriterijais, kaip ir WSA. Šalies nacionalinis ekspertas nominuoja išrinktus sprendimus pasauliniam konkursui.
• WSA Interneto žiuri etapas. Jo metu ekspertai iš įvairių pasaulio valstybių įvertina ir kiekvienoje iš 8 konkurso kategorijų atrenka po 15-20 finalininkų.
• WSA Didžiosios žiuri etapas. 16 WSA Didžiosios žiuri narių – pripažintų ekspertų, atstovaujančių visiems pasaulio regionams, atidžiai įvertina visus finalininkus ir išrenka nugalėtojų 40-tuką – po 5 sprendimus 8 konkurso kategorijose, kurie būna kviečiami į pasaulinio masto renginį – tris dienas trunkantį „WSA Global Congress“. 2022 metų pasaulinio WSA konkurso nugalėtojai bus pakviesti į 2023 m. kovo mėn. Meksikoje vyksiantį WSA Pasaulinį kongresą.

***

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies).

Būtinieji slapukai įdiegiami automatiškai ir jiems nėra reikalingas Jūsų sutikimas. Taip pat galite sutikti ir su kitų slapukų naudojimu. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.