• Pagrindinis
  • Naujienos
  • Prestižinio konkurso „World Summit Awards“ laimėtojų sąraše – net du skaitmeniniai sprendimai iš Lietuvos

Prestižinio konkurso „World Summit Awards“ laimėtojų sąraše – net du skaitmeniniai sprendimai iš Lietuvos

Lietuvos skaitmeninių inovacijų bendruomenei šie metai prasideda sėkmingai. Paaiškėjo, kad pasaulinio, Jungtinių Tautų globojamo, skaitmeninių inovacijų konkurso „World Summit Awards“ (wsa-global.org) nugalėtojų sąraše šiemet net du lietuvių sukurti sprendimai. Išskirtinio pasaulinės žiuri dėmesio ir nugalėtojų titulo Švietimo ir mokymosi kategorijoje sulaukė paauglių mokymui programuoti skirta platforma „Angis (angis.lrt.lt), o Skaitmeninės valdžios ir piliečių įtraukties kategorijoje viešosios politikos duomenų analizės ir viešinimo sprendimas ManoSeimas.lt.

Skirtingiems pasaulio regionams ir valstybėms atstovaujantys WSA Didžiosios žiuri ekspertai, atidžiai peržiūrėję konkurso finalą pasiekusius projektus ir išklausę jų kūrėjų atsakymus į kilusius klausimus, išrinko laimėtojus: po 5 geriausius skaitmeninius sprendimus 8 kategorijose. Tarp 40 laimėtojų iš 29 pasaulio šalių – net du Lietuvos nominuoti atstovai. Švietimo ir mokymosi kategorijoje, kurioje šiemet konkuravo daugiausiai sprendimų iš viso pasaulio, nugalėtojais tapo UAB „Visma Lietuva“ sukurta „Angis“: nemokama, lietuviška, paaugliams patraukli ir įtraukianti programavimo platforma, kurioje galima programuoti viena populiariausių programavimo kalbų pasaulyje „Python“. Valdžios ir piliečių įtraukimo kategorijoje virtualaus nugalėtojo titulas suteiktas  VŠĮ „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) sukurtam sprendimui „ManoSeimas.lt“ – svetainei, kurioje naudojama didžiųjų duomenų analizė  padeda greitai ir paprastai sužinoti, kiek atskaitingi yra parlamentarai, kaip priiminėjami sprendimai Seime ir kas juose dalyvauja.

„Pandemijos atnešti gyvenimo pokyčiai neabejotinai paskatino skaitmeninių sprendimų kūrimą. Visgi ne mažesnis dėmesys šiame konkurse skiriamas ir kitoms visuomenių problemoms, tokioms kaip klimato kaitos pasekmių švelninimas, švietimo ir sveikatos paslaugų prieinamumo gerinimas, valdžios atvirumo didinimas, etiškas verslumas, tvari miestų plėtra, – sako ilgametė WSA Lietuvos nacionalinė ekspertė ir Didžiosios žiuri narė Ieva Žilionienė. – Kaip ir kasmet, įvairiausiuose pasaulio regionuose ieškojome realų pokytį kuriančių skaitmeninių produktų ir sprendimų, padedančių praktiškai įgyvendinti Jungtinių Tautų darnaus vystymosi tikslus. Labai džiugina kasmet atkartojama Lietuvos sėkmė, įrodanti, kad puikiai mokame kurti ne tik sėkmingas, bet ir prasmingas skaitmenines inovacijas, kurių nauda ir poveikis pripažįstamas ekspertų iš viso pasaulio“.

„Šis apdovanojimas mūsų komandai tikrai didelis įvertinimas, daug ir intensyviai dirbome, kad kiekvienam Lietuvos vaikui suteiktume galimybę mokytis programavimo visiškai nemokamai. Šiuo metu turime ne vieną tūkstantį laimingų moksleivių, kurie „Angies“ pagalba susipažino ir susidomėjo programavimu, daugybę entuziastingų mokytojų, kurie mūsų platformą naudoja informacinių technologijų pamokose, o šis tarptautinis pripažinimas prisidės prie Lietuvos garsinimo visame pasaulyje. Tai skatina nesustoti ir toliau prisidėti prie teigiamų pokyčių Lietuvos švietime,“ –  pasakoja Mantas Urbonas, UAB „Visma Lietuva“ vadovas ir „Angies“ autorius.

TILS vadovas Sergejus Muravjovas sako, kad jiems skirtas apdovanojimas – tai didelė paskata tęsti pradėtus Lietuvos politikos skaidrinimo darbus. „Sprendimą „ManoSeimas.lt“ pradėjome kurti prieš 10 metų tuo metu Anglijoje studijavusio Igno Rubiko iniciatyva. Prisipažinsiu, tada galėjome tik pasvajoti, kad svetaine pasinaudos ir apie politikus daugiau sužinos net 140 tūkstančių žmonių, o pati platforma taps svarbiu viešosios politikos įrankiu. Pavyzdžiui, nuolatiniai „ManoSeimas.lt“ tobulinimo darbai suteikė galimybę kartu su kolegomis Seime paversti mūsų parlamentą vienu atviriausių pasaulyje. Mano galva, „ManoSeimas.lt“ yra geras viešojo sektoriaus turimų duomenų galios ir naudos pavyzdys. Labai norėčiau, kad WSA pripažinimas paskatintų kolegas kurti naujas sėkmės istorijas ir atverti dar daugiau visuomenei svarbių duomenų“, – teigia Sergejus.

WSA laimėtojai virtualiai susitiks WSA Pasauliniame kongrese, vyksiančiame Vienoje 2022 m. kovo pabaigoje. Pasaulinio masto renginyje, suburiančiame socialinių skaitmeninių inovacijų kūrėjus ir vizionierius iš įvairiausių regionų bei valstybių, WSA nugalėtojai pristatys savo sprendimus, susitiks su tarptautiniais ekspertais ir mentoriais, dalyvaus mokymuose ir bus apdovanoti iškilmingos nugalėtojų pagerbimo ceremonijos metu.

World Summit Awards – pasaulinė iniciatyva, kurios tikslas – atrasti ir skleisti geriausias pasaulyje skaitmenines inovacijas, prisidedančias prie Jungtinių Tautų iškeltų Darnaus vystymosi tikslų. Lietuvos nacionalinė atranka šiems pasauliniams apdovanojimams vyksta skaitmeniniame inovacijų konkurse „Naujasis knygnešys“, kurio naujas etapas startuos 2022 m. pavasarį.

Pasaulinio skaitmeninių inovacijų konkurso WSA atrankos procesas:

• Nacionalinės atrankos etapas: kiekviena valstybė išrenka savo geriausius sprendimus – iki 8 laimėtojų po vieną kiekvienoje iš 8 konkurso kategorijų. Lietuvos nacionalinės atrankos konkurse „Naujasis knygnešys“ projektų atranka vyksta pagal tas pačias taisykles ir atrankos kriterijus, kaip ir WSA. Šalies nacionalinis ekspertas nominuoja nacionalinio konkurso nugalėtojus pasauliniam konkursui.

• WSA Interneto žiuri etapas: jo metu ekspertai iš įvairių pasaulio valstybių nuotoliniu būdu įvertina ir kiekvienoje iš 8 konkurso kategorijų atrenka po 15–20 finalistų.

• WSA Didžiosios žiuri  etapas:  WSA Didžiosios žiuri nariai – 30 pripažintų ekspertų, atstovaujančių visiems pasaulio regionams, atidžiai įvertina visus finalistus ir skaidraus, atviro ir demokratiško proceso metu išrenka nugalėtojų 40-tuką – po 5 sprendimus 8 konkurso kategorijose, kurie tampa atitinkamų metų WSA laimėtojais.

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies).

Būtinieji slapukai įdiegiami automatiškai ir jiems nėra reikalingas Jūsų sutikimas. Taip pat galite sutikti ir su kitų slapukų naudojimu. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.