• Pagrindinis
  • Naujienos
  • Pasauliniame technologijų konkurse triumfavo lietuviškas elektroninės valdžios sprendimas

Pasauliniame technologijų konkurse triumfavo lietuviškas elektroninės valdžios sprendimas

Visus metus trunkančio pasaulinio naujų skaitmeninių sprendimų konkurso „World Summit Awards“ absoliučiais nugalėtojais Valdžios ir piliečių įtraukimo kategorijoje šiais metais tapo lietuviškas sprendimas „ManoSeimas.lt“.

Baigiamasis kasmetinio konkurso renginys – WSA Pasaulinis kongresas – truko tris dienas. Per tą laiką 40 šių metų konkurso laimėtojų – po 5 sprendimus aštuoniose konkurso kategorijose – gyvai pristatė savo sprendimus WSA konkurso Didžiajai žiuri. Iš trumpojo nugalėtojų sąrašo buvo išrinkti Pasaulio čempionai – po vieną geriausią iš geriausiųjų kiekvienoje kategorijoje.

„Mūsų komanda yra devintame danguje. Puikiai suprantame, kad tai – fantastiškas įvertinimas. Be abejo, tai būtų buvę neįmanoma be mūsų Seimo valdybos ir kanceliarijos atvirumo bei pasirengimo atverti kuo daugiau duomenų. Viliuosi, jog šis WSA pripažinimas paskatins šios kadencijos Seimą tęsti kolegų pradėtus darbus, o mes su Jumis galėsime dar lengviau ir greičiau sužinoti, su kuo susitinka parlamentarai bei kas lankosi Seimo komitetų posėdžiuose“, – sakė projektą parengusios organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) vadovas Sergejus Muravjovas.

Maža to, „ManoSeimas.lt“ yra ne vienintelis projektas, kuris į Lietuvą šiemet pargabeno nugalėtojo laurus ir pripažinimą. Į geriausių projektų penketuką Mokymo ir švietimo kategorijoje pateko platforma „Angis“, jau dabar sėkmingai naudojama mokyti paauglius programuoti.

Pasak WSA Lietuvos nacionalinės ekspertės ir pasaulinės žiuri narės Ievos Žilionienės, Lietuvos skaitmeniniai pasiekimai visada džiugina, bet šie metai – išskirtinai malonūs. „Iš 600 sprendimų, nominuotų visame pasaulyje, turime net du lietuviškus projektus nugalėtojų sąraše, o vienas jų nusipelnė ir Pasaulio čempiono vardo. Nuoširdžiai sveikinu „Transparency International“ Lietuvos skyriaus komandą! Tikiu, kad šis pasiekimas skatins ir įkvėps toliau darbuotis plečiant duomenų panaudojimo viešosios politikos analizei galimybes ir parodyti ne tik Lietuvai, bet ir visam pasauliui, kaip realiai įdarbinti technologijas valdžios atvirumo didinimui”, – sako I. Žilionienė.

„World Summit Awards“ – pasaulinė iniciatyva, kurios tikslas – atrasti ir skleisti geriausias pasaulyje skaitmenines inovacijas, prisidedančias prie Jungtinių Tautų iškeltų Darnaus vystymosi tikslų praktinio įgyvendinimo. Į baigiamąjį šio konkurso etapą kviečiami projektai, kurie atrenkami nacionaliniuose atrankos konkursuose.

Lietuvos nacionalinė atranka į šiuos pasaulinius apdovanojimus – skaitmeninių inovacijų konkursas „Naujasis knygnešys“, kurį organizuoja Informacinės visuomenės plėtros komitetas kartu su partneriais. Naujas nacionalinės atrankos etapas startuos 2022 m. pavasarį.

**

Pasaulinio skaitmeninių inovacijų konkurso WSA atrankos procesas:

  • Nacionalinės atrankos etapas: kiekviena valstybė išrenka savo geriausius sprendimus – iki 8 nominantų (po vieną kiekvienoje iš 8 konkurso kategorijų). Lietuvos nacionalinės atrankos konkurse „Naujasis knygnešys“ projektų atranka vyksta pagal tas pačias taisykles ir atrankos kriterijus, kaip ir WSA. Šalies nacionalinis ekspertas nominuoja nacionalinio konkurso nugalėtojus pasauliniam konkursui.
  • WSA Interneto žiuri etapas: jo metu ekspertai iš įvairių pasaulio valstybių nuotoliniu būdu įvertina ir kiekvienoje iš 8 konkurso kategorijų atrenka po 15–20 finalistų.
  • WSA Didžiosios žiuri  etapas:  WSA Didžiosios žiuri nariai – 30 pripažintų ekspertų, atstovaujančių visiems pasaulio regionams, atidžiai įvertina visus finalistus ir skaidraus, atviro ir demokratiško proceso metu išrenka nugalėtojų 40-tuką – po 5 sprendimus 8 konkurso kategorijose, kurie tampa atitinkamų metų WSA laimėtojais.
  • WSA Global Congress etapas: kiekvienų metų kovą vykstančio Pasaulinio kongreso metu 40 WSA nugalėtojų turi galimybę gyvai pristatyti savo sprendimus Didžiajai žiuri ir atsakyti į klausimus. Kongreso pabaigoje apdovanojami visi laimėtojai ir paskelbiami Pasaulio čempionai – po vieną patį geriausią sprendimą kiekvienoje konkurso kategorijoje.

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies).

Būtinieji slapukai įdiegiami automatiškai ir jiems nėra reikalingas Jūsų sutikimas. Taip pat galite sutikti ir su kitų slapukų naudojimu. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.